Terroir – hva betyr det egentlig?

Kaffebær på et kaffere

Terroir er et begrep som ofte dukker opp i forbindelse med kaffe, men er du i stand til å forklare hva det betyr?

 

Terroir er i utgangspunktet en fransk betegnelse, og blir benyttet i forbindelse med vin og andre jordbruksprodukter. Begrepet viser til naturgitte forhold som jordsmonn, topografi og klima, og hvilken betydning disse faktorene har for smaken på kaffe. Terroir er med andre ord svært avgjørende for kaffeopplevelsen.

 

Det viktige jordsmonnet

Fordi kaffetrærne absorberer næringsstoffer fra jorden, har jordsmonnet stor betydning for hvilken smak kaffebønnene får. Dermed vil kaffe som blir dyrket i ulike typer jordsmonn, få ulike karakteristikker selv om kaffetrærne er av samme sort. Jordsmonnet er igjen påvirket av topografi og klima.

En verden av kaffe

Terroir er grunnen til at kaffe fra henholdsvis Afrika, Asia, Mellom-Amerika og Sør-Amerika ofte har en del kjennetegn til felles. Kaffe fra Afrika er ofte frisk og fruktig; for eksempel med smak av sitrus og solbær. I Asia og Oseania dyrkes det gjerne kaffe med smaksreferanser til kakao og tobakk. Kaffe fra Mellom-Amerika har ofte smak av sjokolade og steinfrukt, mens kaffe fra Sør-Amerika gjerne bærer preg av sjokolade, nøtter og røde bær.

 

Smakens opphav

Terroir er altså smaken av kaffens opprinnelse, enten den kommer fra Peru, Costa Rica, Guatemala, Colombia, Indonesia, Etiopia, Rwanda, Brasil, Kenya eller India, bare for å nevne noen kaffeproduserende land…

 

Foto: Colourbox.com

VI VIL GJERNE HØRE FRA DEG!

Kontakt oss

Registrer navn og telefonnummer her, så vil vi prøve å besvare din henvendelse så godt som mulig.

Vi gjør vårt ytterste for at kaffen i koppen din skal være av høy kvalitet.


Skulle den allikevel ikke svare til dine forventninger, så vil vi svært gjerne høre om det!


Accept

Postboks
130 Sentrumm
0102 Oslo

Map

JOH. JOHANNSON KAFFE AS

TLF +47 23 11 77 00