Lager bærekraftige joggesko av kaffegrut

Et par Rens-sko ved siden av en kopp med kaffe.

 

Det drikkes rundt to milliarder kopper kaffe daglig på verdensbasis. Det er ikke rart det blir enorme mengder med kaffegrut. Heldigvis kan den brukes til noe nyttig.

Vi har sett en rekke spennende bruksområder for kaffeavfall. Noe av det siste vi har hørt om, er joggesko laget av kaffegrut. Det er to gründere i bedriften Rens i Helsinki i Finland som står bak produktet.

Les også: Kaffegrut kan erstatte palmeolje

 

Ønsket seg bærekraftige sko

Son Chu og Jesse Tran elsker joggesko, men synes det er vanskelig å finne kule sko som samtidig er bærekraftige. De bestemte seg derfor for å lage sine egne.

Etter flere år med produktutvikling og en vellykket innsamlingsaksjon via Kickstarter og Indiegogo er Rens-skoene tilgjengelige for miljøbevisste forbrukere.

 

Son Chu og Jesse Tran

Son Chu og Jesse Tran. Foto: Rens

 

21 kopper kaffe i ett par sko

Joggeskoene er laget av et materiale som består av bearbeidet kaffegrut og resirkulert plastavfall. Et par joggesko veier bare 460 gram – og 300 gram av dette er kaffegrut. Det tilsvarer 21 kopper kaffe. Plastavfallet tilsvarer seks plastflasker. Til sammen utgjør dette et materiale med flere gode egenskaper.

Materialet blir laget ved at kaffegrut blir tørket grundig og pulverisert. Deretter blir det laget pellets av pulveret, som siden blandes med plastpellets. Videre blir blandingen varmet opp, slik at det kan spinnes et slags garn. Dette garnet veves sammen, og utgjør innersålen og fôret på innsiden og utsiden av skoene.

 

Vanntette og luftende sko

Vanntett og gode pusteegenskaper kan høres ut som en selvmotsigende når det gjelder fottøy. I tilfellet med Rens-skoene er det angivelig ikke det.

Materialet har fått en membran som gjør joggeskoene like vanntette som gummistøvler. Likevel puster den fra innsiden. Kaffegrut har «minilommer» som sørger for at lukt og fuktighet blir absorbert og sluppet ut gjennom fibrene. Kaffe har i tillegg antibakterielle egenskaper. Joggeskoene kan dermed brukes uten sokker uten at man trenger å bekymre seg for svette. En annen fordel er at kaffe bidrar til å gjøre materialet UV-resistent. Det vil dermed ta lengre tid før fargene falmer.

 

Rens-sko I fire forskjellige farger.

Skoene er tilgjengelige i åtte forskjellige farger. Foto: Rens

Relaterte artikler

Kan kaffegrut erstatte palmeolje?

Nå mener to skotske gründere at kaffegrut muligens kan erstatte miljøverstingen palmeolje. Palmeolje brukes i alt fra pizza til ...

Weducer-koppen gir take away-kaffe med god samvittighet

Mange setter pris på å kunne drikke kaffe mens de er på farten, men det er ikke ...

Huskee Cup – kopp laget av kaffeskall

  Når kaffebønnene ligger inne i kaffebærene, er de omgitt av et tynt skall. Under kaffeproduksjonen blir ...

VI VIL GJERNE HØRE FRA DEG!

Kontakt oss

Registrer navn og telefonnummer her, så vil vi prøve å besvare din henvendelse så godt som mulig.

Vi gjør vårt ytterste for at kaffen i koppen din skal være av høy kvalitet.


Skulle den allikevel ikke svare til dine forventninger, så vil vi svært gjerne høre om det!


Accept

Postboks
130 Sentrumm
0102 Oslo

Map

JOH. JOHANNSON KAFFE AS

TLF +47 23 11 77 00