Gode grunner til å velge økologisk

Grønne kaffebær

Lurer du på hvorfor du bør velge økologisk? Her får du 7 gode grunner.

 

 

  1. Jeg vil ta vare på kroppen min

 

Siden økologisk mat ikke er produsert med bruk av kunstgjødsel og kjemiske/syntetiske sprøytemidler, er det mat som har vokst fram naturlig. Dette gjelder også økologisk melk og kjøtt som kommer fra dyr som kan bevege seg fritt og etter sin naturlige vekstkurve. Økologisk mat er ikke tilsatt kunstige fargestoffer, smaksstoffer og søtningsstoffer. Det kan ikke brukes genmodifiserte organismer i økologisk produksjon. I tillegg spiser økologiske kyr mer kløver og gress, som øker nivået av Omega-3 i kjøtt og melk. Frukt og grønnsaker er rikere på antioksidanter og C-vitaminer.

 

 

  1. Jeg vil beskytte grunnvannet

 

Det er ikke tillatt med kjemiske/syntetiske sprøytemidler i økologisk landbruk, derfor forurenser ikke økologisk landbruk naturen og grunnvannet med disse stoffene.

 

 

  1. Jeg vil bevare det biologiske mangfoldet

 

Økologisk landbruk fokuserer på at produksjon av mat skal skje på en bærekraftig måte. Filosofien er å forebygge sykdom og skadegjørere på planter og dyr. Bruk av variert planteproduksjon (vekstskifte) og forbud mot kjemiske/syntetiske sprøytemidler, bidrar til et mer variert og motstansdyktig økosystem med et mangfold av arter. Ugress og skadegjørere skal ikke fjernes helt men holdes nede på et akseptabelt nivå.

 

 

  1.      Jeg vil at dyrene skal ha det bra

 

Strengere krav til dyrevelferd i økologisk produksjon bidrar til at dyrene har mer plass og kan bevege seg fritt både ute og inne.

 

 

  1. Jeg vil bidra til god jordkvalitet

 

En variert planteproduksjon og stor bruk av organisk materiale (husdyrgjødsel og grønngjødsling) bidrar til vedlikehold og oppbygging av en rikere og mer næringsrik matjord. Antall meitemark er som hovedregel betydelig høyere i matjorden på gårder med økologisk enn konvensjonell produksjon.

 

 

  1. Jeg vil ivareta bøndenes vilkår

 

En økologisk bonde bruker ikke plantevernmidler og blir derfor ikke utsatt for den helserisiko bruk av slike midler kan medføre. Økologisk produksjon krever ofte en ekstra arbeidsinnsats fra bonden.  Ugress må for eksempel holdes nede gjennom variert planteproduksjon og mekanisk ugressbekjempelse. Økologisk landbruk krever gode kunnskap om biologi og det er en rekke tilleggskrav bøndene må forholde seg til. Produksjonen av plante og dyreprodukter kan gå noe ned slik at omsetningen og inntekter reduseres. Samtidig kan en økologisk bonde spare en del kostnader knyttet til innkjøp av plantevernmidler, kunstgjødsel og kraftfôr ved å bruke gårdens egne ressurser.

 

  1. Jeg vil bevare naturens ressurser

 

Gjenbruk av lokale ressurser er et viktig prinsipp i økologisk produksjon. Det legges stor vekt på å bruke gårdens egne fornybare ressurser.  I produksjonen brukes f.eks husdyrgjødsel, grønngjødsling og belgvekster i stedet for innkjøpt kunstgjødsel. Belgvekster skaffer nitrogen” gratis” fra luften. Produksjon av kunstgjødsel  krever store mengder energi ved fremstilling og transport.

 

 

Kilde: Økologisk.no

Relaterte artikler

Fra kaffebønne til kaffekopp

Kaffebønnen En kaffebønne er egentlig stenene inne i ett bær, som er på størrelse med ett kirsebær. Bæret er en belgfrukt, som vokser ...

Kaffe godt for din psykiske helse

Det kan være flere gode grunner til at du slapper av med en kopp kaffe. I tre større amerikanske undersøkelser gjennomført av ...

Høy kvalitet sikrer bærekraftig landbruk

Hvert eneste kaffeproduserende land har egne standarder for kvalitet, som klassifiserer produksjonen. Man regner ...

VI VIL GJERNE HØRE FRA DEG!

Kontakt oss

Registrer navn og telefonnummer her, så vil vi prøve å besvare din henvendelse så godt som mulig.

Vi gjør vårt ytterste for at kaffen i koppen din skal være av høy kvalitet.


Skulle den allikevel ikke svare til dine forventninger, så vil vi svært gjerne høre om det!






Postboks
130 Sentrumm
0102 Oslo

Map

JOH. JOHANNSON KAFFE AS

TLF +47 23 11 77 00