Gjæringsprosessen påvirker kvaliteten til kaffe

Kaffebønner

Kaffebær

I de aller fleste land plukkes kaffebærene for hånd. Det går med rundt 5000 bær til en kilo ferdig brent kaffe! Bærene plukkes når de er modne, det vil si når bærene endrer farge fra grønn til gul og deretter rød – med ett unntak!

Kaffesorten gul bourbon har en genetisk feil og blir ikke rød, men – som navnet tilsier – dyp gul når bærene er modne.

Fruktkjøttet rundt bønnene må fjernes, og det skjer på to ulike måter. En metode er å tørke bærene til fruktkjøttet er helt inntørket, og deretter plukke ut bønnene.

 

Den våte metode

Den andre metoden kalles ”den våte metode” og går i korthet ut på at kjøttet ”vaskes” av bønnene. Etter fruktkjøttet er vasket bort, legges bønnene i tanker hvor de ligger og gjærer. Denne prosessen gir en kjemisk forandring i bønnene som igjen innvirker på smaken.

Alle produkter som utsettes for gjæring gjennomgår en omfattende kjemisk prosess som i mange tilfeller har stor innvirkning både på egenskaper og kvalitet. Derfor blir bønnene som renses gjennom den våte metoden nøye overvåket under gjæringsprosessen.

En riktig gjæringsperiode bidrar til å frigjøre bønnenes aromastoffer på en god måte, mens en for lang gjæringsprosess reduserer kvaliteten.

Relaterte artikler

Kaffe godt for din psykiske helse

Det kan være flere gode grunner til at du slapper av med en kopp kaffe. I tre større amerikanske undersøkelser gjennomført av ...

Tilberedning

Tips til tilberedning som sikrer deg den beste kaffen. – Det er viktig at utstyret som brukes alltid er rengjort. For kaffetraktere som blir regelmessig brukt og annet ...

Ingen helserisiko knyttet til koffeinforbruk

EU-kommisjonen ba European Food Safety Authority (EFSA)
 om å gjennomføre en vurdering av helseeffekter ...

Høy kvalitet sikrer bærekraftig landbruk

Hvert eneste kaffeproduserende land har egne standarder for kvalitet, som klassifiserer produksjonen. Man regner ...

VI VIL GJERNE HØRE FRA DEG!

Kontakt oss

Registrer navn og telefonnummer her, så vil vi prøve å besvare din henvendelse så godt som mulig.

Vi gjør vårt ytterste for at kaffen i koppen din skal være av høy kvalitet.


Skulle den allikevel ikke svare til dine forventninger, så vil vi svært gjerne høre om det!






Postboks
130 Sentrumm
0102 Oslo

Map

JOH. JOHANNSON KAFFE AS

TLF +47 23 11 77 00