Fra kaffebønne til kaffekopp

Kaffebær

Kaffebønnen

En kaffebønne er egentlig stenene inne i ett bær, som er på størrelse med ett kirsebær. Bæret er en belgfrukt, som vokser på trær, som begynner å blomstre ca 4-5år etter såing. Etter blomstringen tar det ca 9 måneder før bærene er modne. Det går med ca 4000-5000 bær til 1kg ferdig brent kaffe.

Innhøsting

Innhøstingen av kaffe foregår året rundt, og på grunn av at ett kaffetre både har modne og umodne bær, foregår mye av innhøstingen fortsatt for hånd.

Etter at kaffen har blitt høstet inn, må fruktkjøttet fjernes, før bønnene blir soltørket, renset og sortert.

Utvelgelse

Det er med kaffe som med de fleste andre jordbruksprodukter, smaken avhenger av en rekke naturgitte faktorer. I jord, luft, vann og varme begynner en kommende kaffebønne sitt liv. Jordsmonnet kan variere mye innenfor ett og samme område, så alle kaffepartier blir nøye testet før de blir kjøpt inn. Når bønnene er godkjente, kjøpes det inn store partier som shippes inn til Norge.

Brenning

For å sikre best mulig kaffe, blandes gjerne bønner fra forskjellige land og områder. Blandingene av bønner må brennes før de kan brukes til kaffe.  Når de rå kaffebønnene brennes, fordamper mesteparten av vanninnholdet. Aromaen kommer først frem helt til slutt, så hvis bønnene brennes for lite kan man oppleve at de ikke blir fullt utviklet. Derfor er temperatur og lengde på brenneprosessen helt avgjørende for smaken. Jo lengre kaffebønnene brennes, jo kraftigere smak på kaffen blir det. Og hvis man brenner på høy temperatur over kortere tid, gir det en helt annen smak.

Kverning            

Når bønnene er ferdig brent, blir de kvernet til forskjellige grader. Den mest populære i Norge er filtermalt, men man kan også kjøpe hele bønner.

Siste ledd i produksjonsprossessen er pakkingen. Umidddelbart etter at bønnene er malt, pakkes kaffen i aromabeskyttende emballasje. Luft er kaffens verste fiende, og det er derfor viktig at den ikke kommer i berøring med luft.

Drikken

Det er kunst å lage god kaffe, men hvis man følger disse rådene vil man som regel lykkes:

-Bruk alltid rent utstyr

-Friskt, kaldt vann

– 60-70 gram kaffe per liter vann

Kaffe smaker aller best straks den er ferdig, og  bør ikke bli stående lenger enn 30 minutter, og må oppbevares på en termos som holder 80-85 grader

Relaterte artikler

En kopp økologisk kaffe?

Hva med økologisk dyrking? Kaffe innehar toppen av arealbruk til økologisk landbruk. Hele 6,5% av jordbruksarealet innen kaffedyrking er ...

Gode grunner til å velge økologisk

Lurer du på hvorfor du bør velge økologisk? Her får du 7 gode grunner.     Jeg vil ta vare på kroppen ...

Hva er økologisk?

Begrepet "økologisk" kan bety minst to forskjellige ting: 1. Det er en ide, eller en metode for bærekraftig landbruk. 2. Det er en merkeordning for ...

Tilberedning

Tips til tilberedning som sikrer deg den beste kaffen – Det er viktig at utstyret som brukes alltid er rengjort. For kaffetraktere som blir regelmessig brukt og annet ...

VI VIL GJERNE HØRE FRA DEG!

Kontakt oss

Registrer navn og telefonnummer her, så vil vi prøve å besvare din henvendelse så godt som mulig.

Vi gjør vårt ytterste for at kaffen i koppen din skal være av høy kvalitet.


Skulle den allikevel ikke svare til dine forventninger, så vil vi svært gjerne høre om det!


Accept

Postboks
130 Sentrumm
0102 Oslo

Map

JOH. JOHANNSON KAFFE AS

TLF +47 23 11 77 00