Tilberedning

Kaffetrakter

Tips til tilberedning som sikrer deg den beste kaffen.

– Det er viktig at utstyret som brukes alltid er rengjort. For kaffetraktere som blir regelmessig brukt og annet utstyr som blir brukt til tilberedning av kaffe, anbefales det å rense en gang annen hver uke.

– Det er viktig å bruke frisk, kaldt vann, og bruk gjerne en egen beholder for å fylle vann i trakteren.

– En viktig faktor for å få kaffen slik du ønsker, er riktig mengde kaffe i forhold til vann. 60-70 gram kaffe (6-7 strøkne måleskjeer) per liter vann, gir en god og fyldig kaffe.

– Kaffe er ett produkt som er veldig ømfintlig for lys, luft og fukt, og kaffen bør derfor alltid oppbevares i originalemballasjen. Kaffebokser er veldig fint, men da bør man beholde emballasjen på oppi boksen. Da slipper man at kaffen taper smak og aroma

– Kaffe smaker aller best straks den er ferdig. Den bør ikke bli stående lenger enn 30 minutter. Da kan den få en besk eller brent ettersmak.

– Skal du servere kaffe fra en serveringskanne, bør den forvarmes med varmt vann for å redusere varmetap.

Tilberedning kaffetrakter:

Den vanligste metoden å tilberede kaffe i de norske hjem er med en kaffetrakter.

Bruk en kaffetrakter som er godkjent av Norsk Kaffeinformasjon, en godkjent trakter tilfredsstiller kravene til tid og temperatur som må ligge til grunn for en god kaffe.

Legg filterpapir i filterholderen, og skyll lett under kaldt vann. Da vil man fjerne en eventuelt papirsmak fra filteret.

Skyll kaffefilteret

Mål opp riktig mengde friskt, kaldt vann i en beholder, og hell i vannbeholderen på kaffetrakteren.

 

Friskt kaldt vann

Hell så i ønsket mengde filtermalt kaffe i det skylte filteret.

60-70 gram kaffe (6-7 strøkne måleskjeer) pr liter vann gir en god og fyldig smak.

Dette tilsvarer ca 8 kopper kaffe.

Kaffetrakter

Når kaffen er ferdig, bør den serveres straks for å beholde den gode smaken.

Hvis kaffen ikke skal serveres med en gang, lønner det seg å ha den over i en termokanne.

 

Presskanne tilberedning

Det er viktig at presskannen forvarmes, for å unngå at kaffen blir fort kald.

Fyll varmt vann i kannen og la den stå mens du koker vann.

Hell over ønsket mengde presskannemalt kaffe, og kokende vann.

Presskanne

Rør om, og sett på lokket, og la kaffen trekke, med stempelet oppe.

Bruker du filtermalt kaffe, bør kaffen få en trekketid på minst 5 minutter, presskannemalt kaffe anbefales i 6 minutter, mens kokemalt skal trekke i 8-10 min.

Når trekketiden er nådd, presses stempelet ned sakte.

presskanne

Server straks den nytrukkede kaffen.

presskanne

Kokekaffe tilberedning

Bruk en ren kjele, helst av rustfritt stål.

Hell i ønsket mengde friskt, kaldt vann, og varm opp til kokepunktet.

Mål så opp ønsket mengde kokmalt kaffe, 60g kaffe per liter vann gir en god og smakfull kaffe.

kokekjele

Rør rundt, og la kaffen stå å trekke i 6-8 minutter.

Server kaffen straks.

Relaterte artikler

Gjæringsprosessen påvirker kvaliteten til kaffe

Kaffebær I de aller fleste land plukkes kaffebærene for hånd. Det går med rundt 5000 bær til en ...

Ingen helserisiko knyttet til koffeinforbruk

EU-kommisjonen ba European Food Safety Authority (EFSA)
 om å gjennomføre en vurdering av helseeffekter ...

Fra kaffebønne til kaffekopp

Kaffebønnen En kaffebønne er egentlig stenene inne i ett bær, som er på størrelse med ett kirsebær. Bæret er en belgfrukt, som vokser ...

Kaffe godt for din psykiske helse

Det kan være flere gode grunner til at du slapper av med en kopp kaffe. I tre større amerikanske undersøkelser gjennomført av ...

VI VIL GJERNE HØRE FRA DEG!

Kontakt oss

Registrer navn og telefonnummer her, så vil vi prøve å besvare din henvendelse så godt som mulig.

Vi gjør vårt ytterste for at kaffen i koppen din skal være av høy kvalitet.


Skulle den allikevel ikke svare til dine forventninger, så vil vi svært gjerne høre om det!






Postboks
130 Sentrumm
0102 Oslo

Map

JOH. JOHANNSON KAFFE AS

TLF +47 23 11 77 00